Ne facem prea multe probleme pentru lecția de ski… Eu propun să îți pui skiurile în spate și să pleci spre pârtie! Avem muntele aproape, avem pârtii frumoase, avem instructori buni, avem chiar și vin fiert pe pârtie… Acum nu spun că toate sunt bune și frumoase ca în străinătate, dar…AVEM!

Anul 2015, va rămâne legendar pentru mine și pentru întâmplările mele. Momentan vă pot spune doar că a fost cel mai intens an, cam ciudățel, dar cel mai surprinzător din toate punctele de vedere. Nu vi s-a părut la fel?

M-am hotărât să învăț … PÂRTIEEE!

1-IMG_4310 Foarte încântată de noua preocupare…

 

 LECȚIA DE SKI

 

INIȚIERE:

Am mai încercat o singură dată, acum 5 ani, neinteresandu-mă în mod special acest sport.

Mi se părea un sport mult prea periculos pentru mine, gândindu-mă cu responsabilitate și seriozitate de fiecare data la viața mea de instrumentist… Nu-mi permiteam nici cea mai mică întindere musculară cu programa facultății și nici față de programul încărcat pe care îl aveam alături de trupă.

Cu toate acestea, am rămas pe gânduri după prima lecție de scki (acum 5 ani), uimită fiind de feedback-ul instructorului meu, căruia nu îi venea să creadă că nu mai skiasem niciodată.

Memoram rapid, punând în practică tot ce îmi spunea și reușeam să îmi mențin foarte bine echilibrul, ajutată fiind și de o bună condiție fizică.

Rezistența și forța sunt esențiale în sporturile de viteză și în general în situațiile în care te opui unei alte forțe. Poți preveni mai ușor pericolele și poți avansa mai rapid, indiferent de deprinderile fiecăruia.

1-IMG_7414Cu răbdare, O.K. !

 

 PRIMUL PAS:

 

  • Am apelat la un monitor de ski pentru perfecționarea tehnicii. Mi-au fost suficiente 2 zile, adică am fost monitorizată 4-5 ore de către instructor.
  • Am exersat și singură, iar progrestul a fost surprinzător de rapid… ținând cont că eram pe pârtie doar de 3 zile.
  • La câteva zile după Predeal, am plecat în Alpii Italiei, la ski. Pârtiile lor îți conferă mai multă siguranță, diversitate și calitate.
  • Fi curajos! Este foarte important să ai încredere în tine, pentru a-ți putea forma reflexele cât mai corect și cât mai repede.

1-IMG_7393

Noi fetele, am fost atractia partiei

1-IMG_7351Pranzul din telescaun

1-IMG_4071Cei mai sprinteni…

1-IMG_4119Muntii Dolomiti

1-IMG_4315Selfie time!

1-IMG_7356Am traversat muntii o zi intreaga

IMG_4161O noua zi!

1-IMG_4332Pauza de masa

1-IMG_4118Calamar la 3200m

1-IMG_4339

Am ajuns la o concluzie:

Nu exista loc fara pisici in lumea asta…  😀

1-IMG_4342Pisicile alpiniste sunt salbatice rau…

lectia-de-ski-initiereGustul iernii – Guma cu aroma de scortisoara 

lectia-de-ski-initiereAsa arata proviziile mele… in general…

1-IMG_4176Antichitatile  din orasel 

1-IMG_4179WoooW… LOVE IT!

IMG_7463Urcam spre Ghetarul Marmolada

1-IMG_7455Done!

Ghetarul Marmolada, a fost unul dintre scopurile calatoriei noastre

 

Atat de indragostita am fost de partiile si peisajele muntilor, incat am skiat pana la epuizare uitand complet de orice limita…

Gasca m-a botezat „Kamikaze”… surprinzandu-i de fiecare data cu viteza pe care o atingeam la coborarea oricarui tip de partie (albastra, rosie, neagra).

1-IMG_4275Long trip… I need to get some rest!

1-IMG_7417 Ultima zi a fost cea mai grea…

Am bifat toate partiile din regiunile Pozza Di Fassa, Moena, Possa San Pellegrino, Canazei, Campitello, P.So Costalunga si Ghetarul Marmolada (3342m).

1-IMG_4359Andreea a spus ca nu imi ajung doua… 🙂

1-IMG_7440Good Bye, Italy!

 

PASUL DOI:

 

ECHIPAMENT:

  • Haine “first layer” pe sub salopeta/pantaloni si gheaca.

In varful muntelui temperaturile scad si precipitatiile se pot schimba pe neasteptate. Nu va bazati pe temperatura de la poalele muntelui, mai ales ca aveti de petrecut cateva ore bune pe partie.

  • Protectii pentru genunchi, spate si bazin.

Atenueaza socurile si previn accidentarile. Sunt extreme de utile!

  • Salopeta/pantaloni si geaca rezistente la umiditate.

Incepatorii vor cadea destul de des iar echipamentul se poate umezi imediat daca nu este ales cu atentie (recomand – Waterproofing 10 000mm)

  • Sosete de ski

Nu folositi doua randuri de sosete mai subtiri sau alte tipuri de sosete, pentru ca riscati sa aveti probleme in clapari (sa va stranga sau sa va fie frig).

  • Cagula/Buff

Va protejeaza fata si urechile de ger sau umiditate. Sunt mult mai stabile decat bandanele si nu le porti de grija.

  • Manusi

Eu folosesc si manusi de tip “first layer” pentru a putea umbla cu usurinta la buzunare sau pe telefon in telescaun. La fel, cautati sa fie rezistente la umiditate si sa aiba intaritura in podul palmei pentru a le putea folosi pentru mai mult timp.

  • Casca

Recomand cu protectie in zona urechilor. Exista casti pe care le puteti folosi si pe timpul verii la alte sporturi (echitatie, wakeboarding, etc)

  • Ochelari

Ideal ar fi sa aveti doua perechi sau doua lentile: lentila ceata si lentila soare. Sunt foarte importante orificiile prin care se aeriseste lentila (pentru a evita aburirea in pauze). Cautati sa fie cu protective UV.

  • Clapari

E poveste lunga aici… Important este sa nu va jeneze nimic, sa nu va joace piciorul in ei si sa va puteti inchide singuri legaturile

Intrebati specialistul… 🙂 Eu am invatat pe Fischer XTR.

http://www.shoph2o.ro/

http://www.himalaya.ro/en/

INSTRUCTOR:

Obligatoriu! In 2-3 zile te poate invata lucrurile elementare, in cat tu sa te obisnuiesti cu anumite comenzi. Poate prinzi curaj si incepi sa te descurci singur usor-usor pe coborari. Depinde foarte mult de curajul tau, de cum reusesti sa te concentrezi la ce ai de facut si la cat de repede realizezi ce comanda trebuie transmisa trupului tau pentru a vira sau pentru a frana.

PARTII:

La Cota 2000, in Sinaia. O recomand incepatorilor pentru ca are deschidere mare si nu este o partie abrupta.

 

Ce recomandari mai aveti? Anul acesta nu am ajuns inca pe partie… Ati reusit?

1-IMG_4207

 

Hugs & Kisses!

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *


You May Also Like